SOMATOEMOTIONAL RELEASE® (SER)


Mi a SomatoEmotional Release®?

A SomatoEmotional Release® (SER) a Craniosacralis terápiában használt olyan eljárás, amely segít a testet és az elmét megszabadítani negatív tapasztalásokkal járó múltbéli traumák testben eltárolt, elnyomott vagy izolált káros hatásaitól.

Dr. John Upledger, a craniosacralis terápia kidolgozója módszerének klinikai alkalmazása, valamint Dr. Zvi Karni biofizikussal, biomérnökkel a Michigan Állami Egyetemen közösen végzett kutatásai során arra a felfedezésre jutott, hogy a test gyakran, ahelyett, hogy eloszlatná, a hozzá tartozó negatív emóciós energiával együtt eltárolja azt a fizikai erőt, amely a trauma pillanatában a szöveteit érte. Ez a lokalizált és koncentrált energia, amit Dr. Upledger „energiacisztának” nevezett el, bomlasztóan hat a test egyébként ellenőrzött, jól működő energiarendszerére és a test hatékony működésére. Az energiaciszta hatása nem érvényesül azonnal, a test ugyanis kezdetben képes alkalmazkodni annak jelenlétéhez; idővel ennek az alkalmazkodásnak azonban az egész test megfizeti az árát; hónapok, évek elteltével fájdalom, fizikai működészavar és érzelmi zavarok jelentkezhetnek. Legnyilvánvalóbban krónikus fizikai betegségként mutatkozik meg, de lehet ennél sokkal alattomosabb is, mint például gyenge immunrendszer, autoimmun betegségek, energiahiány, szorongás, vagy akár szociális, mentális vagy lelki működési zavar, pl. bizalomhiány, pánikbetegség.

A SER kezelések célja megszabadítani az elmét-testet-lelket a múltbeli traumák káros hatásaitól és a velejáró negatív érzelmi tapasztalatoktól, továbbá segíteni annak felismerésében, miként hat az adott trauma a fizikai, érzelmi és mentális egészségre.

A legtöbb gyógymód különválasztja a testet és az elmét – vagy fizikai terápiát, vagy pszichoterápiát kínál. Köztudott azonban, hogy a fizikai egészség gyökeres változását, függetlenül attól, hogy kedvező vagy kedvezőtlen, mindig mély mentális és lelki változás kíséri. Azt is tudjuk viselkedéssel és testbeszéddel foglalkozó tanulmányokból, hogy ez fordítva is igaz – a lelkiállapot jelentős változása mindig együtt jár a fizikai aktivitás, a testtartás és a mozgás megváltozásával. Test és elme egymástól elválaszthatatlan; valójában egy egyetlen, egységes lény különböző oldalai.

A SER egy olyan keretet, ill. a test szöveteivel és az érzelmekkel egyidejűleg foglalkozó gyengéd és kreatív eszköztárat biztosít, amely lehetővé teszi bármely eltárolt trauma visszamaradt káros energiájának vagy emlékének elengedését. A SER elősegíti a személyes fejlődést, segít kimozdulnunk a betegségekből, a megoldatlan problémákból, lehetőségeket nyit az egészség és a teljesség felé, vagyis leleményes eszköz életünk rendezésére és a jövő újrarajzolására. A SER és a craniosacralis terápia eszközei az emberi természet minden területét - fizikai, lelki, érzelmi és spirituális – egybeszövik, és egy ember életében hatalmas változásokat és növekedést képes előidézni.


Mi a szövetmemória?

A szövetmemória a SER egyik fontos tényezője. A test sejtjei és szövetei, mint a fascia, az izmok, a csontok és a belső szervek, képesek megőrizni egy korábban átélt trauma emlékét anélkül, hogy azt a központi idegrendszer neuronjai szükségszerűen eltárolnák és értelmeznék. Továbbá, a különböző szomatikus és zsigeri szövetek és sejtek eltárolják a múltbéli traumákhoz tartozó konkrét érzelmek energiáját. Ilyen traumatikus élmény lehet egy fizikai trauma, sportsérülés, autóbaleset, műtét, veszélyes élethelyzet, gyermekkori trauma, szexuális, érzelmi vagy fizikai bántalmazás, párkapcsolati trauma, háborús esemény, posttraumás stressz, stb.

Amikor pl. egy izomköteg megsérül egy baleset során, ennek az eseménynek az emléke eltárolódik az érintett szövetekben. Ez általában azt jelenti, hogy egy apró, öntudatlan összehúzódás alakul ki az izomban, mint a fájdalmas élmény egy védő figyelmeztetése. Ha a szövetmemória nem oldódik megfelelően, az összehúzódás a sérülés gyógyulása után is az izomban marad, ami további fájdalmakhoz vezet.

Amikor ezek a tudattalan összehúzódások nem oldódnak fel, a test többi részében is feszültséget okozhatnak. Testünk általában alkalmazkodik ezekhez a feszültségekhez és teljesen normálisan kezdjük érezni magunkat, későbbi életünk során azonban ezek a feszültségminták végül krónikus fájdalmakat okozhatnak, melyek oka - egyelőre - ismeretlen.

A terapeuta egy speciális craniosacralis technikát (gyengéd fizikai technikákkal kombinált terápiás képalkotás és párbeszéd) alkalmazva kapcsolatba lép az izomfeszültséggel,  a probléma gyökerének szintjén támogatva a gyógyulás folyamatát, hogy a kezdeti traumával összefüggő emlék felszínre kerülhessen. Miután a páciensben tudatosul az emlék és a hozzá tartozó negatív érzelem, megváltozik az ahhoz való viszonya, és képessé válik azt megfelelően kezelni. Mihelyst megtörténik az oldódás, az izom tudatalatti összehúzódása eltűnik, és az izomfájdalom elkezd gyógyulni, így az oldódás akár egyetlen alkalom alatt megvalósulhat. Amikor egy komolyabb probléma kerül a felszínre, több, az adott problémára összpontosító kezelésre lehet szükség, hogy a test biztonságosan és teljes mértékben megszabadulhasson a visszatartott fizikai/érzelmi trauma káros hatásaitól.


Hogyan zajlik egy SomatoEmotional Release® (SER) kezelés?

A SER folyamata engedélykéréssel kezdődik –a terapeuta érintése által. Ha a páciens, minden körülményt figyelembe véve, alkalmasnak véli az adott pillanatot a SER elindítására, a folyamat a páciens és a terapeuta közötti kölcsönös megállapodással megkezdődik. Ez a közös megegyezés általában nonverbális; sőt, az ilyen terápiás folyamatban járatlan páciens számára sokszor nem is tudatos. 

Miután a megegyezés megszületett, azt egy testrész apró vagy erőteljes, látszólag spontán mozgásának beindulása jelzi. Akár az egész test felvehet egy adott testhelyzetet vagy mintát. A terapeuta a gravitáció semlegesítésével támogatja ezt a mozgást anélkül, hogy irányítani próbálná vagy gátolná a folyamatot, mialatt folyamatosan figyeli a craniosacralis ritmust, ami jelzi a szignifikáns testhelyzeteket, gondolatokat, emlékeket, stb. a SER folyamata során.

Amikor az energiacisztában tárolt energia kiáramlik, a páciens újraélheti egy múltbéli trauma emocionális komponensének energiáját vagy emlékét. A terapeuta speciális párbeszédes technikával támogatja az érzelmi megnyilvánulások kifejezését és kiteljesedését.

A valódi oldódást a test általános tónusának csökkenése, szignifikáns területekből kiáramló hő, csökkenő vagy teljesen megszűnő fájdalom, megnövekedett mozgástartomány, emocionális töltésű energia oldódása, és a megkönnyebbülés érzése jelzi vagy már a kezelés alatt, vagy az azt követő 24-48 órán belül.

Egy craniosacralis kezelés során akkor történik SER, amikor az szükséges és helyénvaló, erőltetni nem lehet, mégis elmondható, hogy klinikai alkalmazási javaslatai között szerepel többek között bármilyen érzelmi probléma; szorongás, depresszió, poszt-traumás stressz zavar (PTSD), hangulatingadozás, idegesség, stb. csakúgy, mint pszichiátriai állapotok és számtalan fizikai probléma, melyek gyorsabban gyógyulnak vagy teljesen megszűnnek akkor, amikor a hátterükben álló érzelmi/spirituális aspektust is célba vesszük. Erre példa az a kificamodott térd (az incidens a bíróságról kifelé történt, egy válási folyamat végén), ami csak akkor kezdett gyógyulni, amikor a páciens a terapeuta segítségével megtalálta a gyász helyét a testben és feloldották annak negatív energiáját. 

Többterapeutás kezelés (tapasztalt terapeuták jól koordinált csoportja, amely extra energiaforrást, extra kezeket és elméket jelent) nagyban megnöveli a SER folyamatának erejét és hatékonyságát.

A SomatoEmotional Release® folyamata a terapeuta részéről érzékenységet és gyakorlottságot, míg a pácienstől pozitív hozzáállást és bizalmat kíván. Intézetünkben dolgozó terapeuták mindegyike részt vett a Craniosacralis terápia és a SomatoEmotional Release® haladó képzésein, és felkészült arra, hogy segítsen a pácienst végigvezetni a mélyebb megértés és az érzelmi traumák feloldásának folyamatán.
 

Időpontfoglalásért keressen bennünket a +36209420074-es telefonszámon!

Kedves Páciensünk!


Ezúton tájékoztatjuk, hogy  időpontfoglalásra és időpontmódosításra munkanapokon, 09:30-17:30h között telefonon állunk rendelkezésére: +36209420074.

Új páciens esetében az első időpont egyeztetésére csak a BETEGINFO menüpontban leírtak figyelmes átolvasását követően van lehetőség!


Köszönjük!

Bezár x