AKTUALITÁSOK

MI A CRANIOSACRALIS TERÁPIA?

A craniosacralis terápia (ejtsd kranioszakrális terápia) a manuális terápiák egyik formája, melynek különlegessége, hogy igen gyengéd érintésekkel célozza a test legalapvetőbb élettani rendszerét, az ún. craniosacralis rendszert. Ez a fiziológiás rendszer - melyet kívülről a koponya (cranium), a gerincoszlop, a keresztcsont (sacrum), az agyi-gerincvelői membránok, valamint az agyat és a gerincvelőt körülvevő és tápláló agyi-gerincvelői folyadék alkot - jelenti azt az élettani környezetet, melyben a központi idegrendszer él, fejlődik és működik.

 

Különlegesen gyengéd technikáinak köszönhetően a craniosacralis terápia a világ legbiztonságosabb manuális (érintésen alapuló) gyógymódja, amely egyre elterjedtebbé válik széleskörű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően. A rendkívül finom érintések lehetővé teszik, hogy a terápiát bármely életkorban biztonsággal és hatékonyan alkalmazzuk, a magzati kortól kezdve egészen az aggkorig.

 

A craniosacralis terápia általánosan javítja az életminőséget. Támogatja a szervezet belső öngyógyító és önkorrekciós folyamatait, javítja a központi idegrendszer működését, fokozza az immunfunkciókat, javítja a stressztűrő képességet, visszaadja a fizikális életerőt, és jó közérzetet biztosít.

 

A craniosacralis rendszer blokkjainak oldásával a módszer támogatja a központi idegrendszer optimális működését (az agyi-gerincvelői folyadék keringését, az idegi funkciókat, a koponyán belüli keringést), elősegíti az immunrendszer megfelelő működését, oldja az ún. fasciarendszer, a test kötőszövetes rendszerének kóros feszültségeit, korrigálja az ízületi feszültségeket. A terápia nagymértékben paraszimpatikus hatású, ami azonnali fájdalomcsillapítást, izomrelaxációt, ellazulást, elengedést jelent.

 

Jellemzője a mikromanipuláció, amely a koponyacsontok, a gerincoszlop és a fasciarendszer mikromozgásainak korrigálásán alapul. A terápia pozitív hatást gyakorol a központi és perifériás idegrendszerre, a csont- és izomrendszerre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a különböző szervekre, testnedvekre és a test energiarendszerére is.

 

Felhasználási lehetősége ezáltal igen széleskörű, különösen a fájdalommal és működési zavarral járó állapotok esetén.
Többek között:
pl.: fejfájás, migrén, álmatlanság, idegfájdalmak;
krónikus nyak- és hátfájdalom;
asztma, krónikus hörghurut, arcüreggyulladás;
tinnitus és egyéb középfülproblémák, fül-orr-gégészeti betegségek;
lázas állapotok, fertőzések;
krónikus fáradtság, kimerültség, stressz- és feszültség okozta problémák, post-traumás stressz zavar, depresszió;
hormonális problémák;
szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, szédülés;
motoros koordináció zavara;
ortopédiai problémák, gerincbetegségek;
fibromyalgia és kötőszöveti betegségek; 
fogászati és állkapocs-ízületi problémák;
központi idegrendszeri problémák, Alzheimer, dementia;
traumás agyi és gerincvelői sérülések, agyrázkódás, sport-traumák;
műtét utáni működési zavarok;
emésztési zavarok, ételallergiák;
menstruációs problémák, meddőség;
terhesség alatt és azt követően;
szülési trauma;
csecsemőkori zavarok: szopási nehézségek, alvásproblémák, kólika, kancsalság;
gyermekkori zavarok, hiperaktivitás, viselkedésproblémák, tanulási nehézségek, autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP) esetén.

 

A craniosacralis terápiának számos előnye van más manuális módszerekkel szemben:
- Gyengéd technikái olyan esetekben is alkalmazhatóak, melyekben minden más manuális terápia ellenjavallt.
- Tudományos háttere mellett holisztikus megközelítésű. A kezelés tehát nem tünetspecifikus; a tünetek helyett a problémák forrását tárja fel és oldja, így a pozitív eredmény tartós, nem igényel rendszeres utókezelést.
- Nem reked meg fizikai szinten, hanem érzelmi és mentális szinteken is dolgozik.
- Dr. Upledgernek, a módszer kidolgozójának köszönhetően egyedülállóan alkalmazza az ún. multi-hands (többterapeutás) kezelést, amely egyrészről megsokszorozza a terápia hatását és meggyorsítja a folyamatokat, másrészről különleges élményt jelent. 

 

A terápiáról, annak anatómiai, élettani alapjairól, rövid- és hosszútávú hatásáról a 'Craniosacralis terápia' menüpont alatt, a 'Mi a CST?' almenüben olvashat.
 

Időpontfoglalásért keressen bennünket a +36209420074-es telefonszámon!

 

Kedves Páciensünk!


Ezúton tájékoztatjuk, hogy  időpontfoglalásra és időpontmódosításra munkanapokon, 09:30-17:30h között telefonon állunk rendelkezésére: +36209420074.

Új páciens esetében az első időpont egyeztetésére csak a BETEGINFO menüpontban leírtak figyelmes átolvasását követően van lehetőség!


Köszönjük!

Bezár x