MI A TRE®?
 
A TRE® (Tension, Stress & Trauma Releasing Exercises, azaz Stressz, feszültség és traumaoldó gyakorlatok) egy szomatikus (test alapú), könnyen elsajátítható módszer, amely egy egyszerű gyakorlatsor révén, természetes módon oldja a bennünk felhalmozódott stresszt és feszültséget, valamint segíti a korábbi traumák testünkben rekedt lenyomatainak oldását, támogatva ezzel a homeosztázist, az idegrendszer harmonikus egyensúlyát és a jóllétet.
 
Önsegítő technika, melyet - megfelelő elsajátítást követően - otthon, önállóan is biztonsággal gyakorolhat, amikor csak szükségét érzi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HOGYAN HAT A TRE®?
 
A bárki által elsajátítható, egyszerű, mégis innovatív gyakorlatokkal gyengéden nyújtunk és mozgatunk speciális izmokat és izomcsoportokat, aktiválva ezzel testünk egyik reflexmechanizmusát, az ún. neurogén remegést, amely belső önszabályozó folyamataink szerves része (lenne, ha a remegés kulturálisan elfogadott lenne és hagynánk).

Az orvostudomány többféle remegést is ismer, melyeket patológiásnak tekint. A TRE® során megjelenő vibrálás, remegés az öngyógyító, önszabályozó mechanizmusaink része, és mint olyan, teljesen normális reakció. Gondoljon csak egy vadon élő antilopra vagy gazellára, aki elmenekülve a ragadozó elől, kiremegi magából a feszültséget.
Amikor a neurogén remegés biztonságos és ellenőrzött körülmények között aktiválódik, újrakapcsolódhatunk egy velünk született, természetes biológiai folyamattal, ősi és ösztönös elengedési képességünkkel, s a nehéz emlékek felidézése nélkül leszünk képesek a stressz, a feszültség és a traumák lenyomatainak elengedésére.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HOGY ZAJLIK EGY TRE® ÓRA?
 
Az első alkalommal egy rövid bevezető és ismertető után egy 7 elemből álló gyakorlatsort végzünk, korlátainkat és lehetőségeinket szem előtt tartva. A gyakorlatok lentről felfelé haladva, finoman stimulálnak bizonyos izmokat, elsősorban a horpaszizmot (m. psoas). A horpaszizom egy különleges izom; a gerinc ágyéki szakaszából kiindulva összeköti a felső testet az alsó testtel, veszélyhelyzetben pedig elsőként reagál: összehúzza a testet, majd a veszély elmúltával ellazul és ezzel a test újra kinyílik. A horpaszizom aktiválásával lehetővé tesszük a neurogén remegés beindulását. A gyakorlatok közül 6 álló helyzetben, a hetedik már a földön (jógamatracon vagy szivacson) kényelmesen fekve történik. A remegés fázisa egyéntől függően 10-15 percig tart. Ezt követően jön az integráció, azaz a remegés által beindított folyamatok fizikai, mentális és érzelmi megélésének beépülése, majd a tapasztalatok megosztásával, kérdések megválaszolásával zárjuk az órát. 
A további alkalmak során egyre kisebb szerepet kapnak a gyakorlatok, igény szerint növelhető a remegés időtartama és óráról órára kibonthatjuk a TRE®-ben rejlő lehetőségeket.
 
A TRE® elsajátításához, majd a biztonságos otthon gyakorláshoz eleinte egy minősített Provider irányítása és jelenléte szükséges, legalább 5-6 alkalommal. A tapasztalt Provider segítségével elsajátítható a TRE® egyik legfontosabb építőeleme: az önszabályozás, az önfelhatalmazás. Megtanuljuk felismeri és tiszteletben tartani a testünk korlátait és határait, megtanulunk nemet mondani, megállni, pihenni, amikor szükségünk van rá.
A hétköznapokban, különösen a nyugati kultúrákban általában nem így működünk: arra vagyunk kondicionálva, hogy újra és újra átlépjük a határainkat, "túltoljuk". A TRE®-ben viszont pont azt tanuljuk meg, hogyan hallgassunk a testünkre, hogyan vegyük észre azokat a jeleket, amikor azt mondja, hogy elég. Előbb-utóbb képesek leszünk összekapcsolódni belső bölcsességünkkel, s az ő útmutatásait 
 
A foglalkozás történhet egyéni vagy csoportos óra keretében is, akár személyesen, akár online. Ez utóbbi változat kifejezetten jó lehetőség azoknak, akik nagyobb biztonságban érzik magukat saját otthonukban, vagy a földrajzi távolság miatt nem tudnak vagy bármely más okból nem kívánnak részt venni személyes órán.
 
 
 
KINEK AJÁNLOTT A TRE®?
 
Önnek! 
Hiszen mindannyiunk életében vannak hétköznapi feszültségek, amelyeket mielőbb levezetve fenntarthatjuk a belső egyensúlyt, a testi-lelki harmóniát, továbbá felszínre hozhatjuk és elengedhetjük korábbi, bennünket ért traumák lenyomatait úgy, hogy maga az esemény akár nem is kerül tudatos szintre, verbalizálni pedig aztán végképp nem szükséges.
 
Gyakorolhatja a TRE®-t a nap bármely szakaszában, amikor fáradt vagy feszült, akárcsak néhány percig is. Használhatja, ha nehéz napja volt, vagy amikor kihívásokkal teli helyzetbe került és úgy érzi, kibillent az egyensúlyából. A technika ilyenkor segít visszatalálni a középpontba.
Alkalmazható önálló módszerként vagy hatékony kiegészítőként más terápiák mellé. Csökkenthető vele a szorongás, a depresszió, oldhatóak a különböző testi fájdalmak, javulhat az alvás minősége. Hatékonyan alkalmazzák PTSD (Post-traumás stressz szindróma) estén is. További kedvező hatásait lásd alább.

Részt vehet egyéni vagy csoportos foglalkozáson, személyesen vagy online. 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MILYEN KEDVEZŐ HATÁSA VAN A TRE®-nak?
 
Mivel a remegés mechanizmusa természetes emberi viselkedésünk része, a TRE® bárki számára előnyös lehet. 
Az ismert és gyakori kedvező hatásai közé tartozik többek között:
- megnövekedett energiaszint és fokozott motiváció
- alvásminőség javulása
- feszültség csökkenése
- fizikai fájdalmak csökkenése
- csökkent izom- és hátfájdalom
- megnövekedett rugalmasság
- fokozott nyugalomérzet
- fokozott stressztűrő képesség
- megnövekedett ellenállóképesség
- szorongás, depresszió csökkenése
- sportteljesítmény javulása
- koncentráció és összpontosítás javulása
- egészségesebb kapcsolatok
- kevesebb párkapcsolati konfliktus
- kevesebb munkahelyi konfliktus
- kiegyensúlyozottabb érzelmi állapot
- post-traumás tünetek csökkenése
- krónikus egészségügyi állapotok enyhülése
- általános jó közérzet
 
 
 
VAN-E ELLENJAVALLAT?
 
Fennáll-e bármilyen sérülés, tünet, betegség, vagy fizikai korlát, ami akadálya lehet egy könnyed, normál testmozgásnak?
Ha olyan állapotban van, hogy egy rövid, nem megerőltető tornát, esetleg egy jógát vagy Pilatest végezhet, akkor a TRE®-nak sincs semmi akadálya.
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HOGYAN LEHET TRE® ÓRÁRA JELENTKEZNI?
 
Egyéni órára - legyen szó személyes vagy online óráról - hétfőtől péntekig nyitvatartási időben, telefonon lehet jelentkezni. Az órák hétköznapokon 9:00-17:00h között foglalhatók.
Csoportos órára a Gábriel Orsolya - hivatalos oldal Facebook oldalon meghirdetett 'Csoportos TRE®' Esemény 'Ott leszek' gombjára kattintva jelentkezhet.
Mindkét esetben jeleznie kell részvételi szándékát a fentieken túl e-mailben is, a gabrielorsolyaclinic@gmail.com címen. A Tárgy sorba a teljes nevét és az egyeztetett időpontot tüntesse fel. Válasz e-mailben kap egy Tájékoztatót az órára való felkészüléshez, valamint egy Nyilatkozatot, melyet még az óra megkezdése előtt online kell kitöltenie és aláírnia. 
A részvételi díj a jelentkezéssel egyidőben banki átutalással fizetendő.
 
Az óra időtartama: 60-70 perc
Egyéni óra díja: 20.000 Ft
Csoportos óra díja: 5.000 Ft
 
 
 
MI A TEENDŐ AZ ELSŐ TRE® ÓRA ELŐTT?
 
Részvételének visszaigazolását követően javasolt az alábbi linken található kisfilm megtekintése, amely hétköznapi nyelven, közérthetően és mókásan magyarázza el mindazt, amit a TRE®-ról előzetesen tudni érdemes. A további tudnivalókat a visszaigazoló e-mailben találja majd. 

 
Ha a változás mellett döntött, de elakadt, keressen bennünket!

Kedves Páciensünk!


Ezúton tájékoztatjuk, hogy  időpontfoglalásra és időpontmódosításra munkanapokon, 09:30-17:30h között telefonon állunk rendelkezésére: +36209420074.

Új páciens esetében az első időpont egyeztetésére csak a BETEGINFO menüpontban leírtak figyelmes átolvasását követően van lehetőség!


Köszönjük!

Bezár x